Saturday, 16 June 2012

To Live

To Live,
She Would



But For Me,
I Need To

EAT . PRAY . LEARN . DREAM and LOVE 

Complete.


Assalamualaikum

Wednesday, 13 June 2012

Kerana Dosa


Assalamualaikum :)

"Langit tak selalunya cerah", our older peoples said.. Yeah and it is true all the times life changing likes a wheather. Life's also just like a CIRCLE. Kadang kita kat atas, kadang kita kat bawah, kadang kita kat tepi.. Eh boleh pulak kat tepi , hehe but that is true somehow. Lets just say kat tepi tu adalah di saat kita merasa sedikit selesa dalam kehidupan kita. Dan kita paling bahagia bila kita berada kat atas sekali weeehaaaa haha macam bila kita kat atas Roda Ferris tu haa lupa dunia terus kau hai manusiaa, kalau tercabut kabel jatuh tergolekk kau siapa nak tolong? Naya, haha. Sebab itulah kita haruslah sentiasa beringat dan berwaspada.

Ingatlah kata-kata Allah di dalam Surah Ar-Rahman berulang-ulang kali kita telah diingatkan:
"Maka yang mana satu antara nikmat-nikmat Tuhan kamu yang kamu hendak dustakan? (Wahai umat manusia dan jin?)"
 Subhanallah, Maha Suci Allah.

Betapa hinanya kita sebagai manusia apabila kita lupa bahawa dalam susah kita, dalam senangnya kita , dalam sulitnya kita, dalam bebasnya kita, hanya Allah lah PEMILIK HATI dan kita sentiasa berada dalam genggamannya.

"Contohnya bila orang yang kita sayang tak sayang kita, fikir balik "hati" itu milik siapa?"

Mengapa kadang-kala kita berasa GELISAH dalam hati kita? Kerana kita tidak bersyukur.
Mengapa kita tidak bersyukur? Kerana kita leka.
Mengapa kita leka? Kerana terbiasa berbuat dosa.

Allah sentiasa menguji. Dan di saat Allah menguji kita yang dalam kelekaan, Allah jua lah yang sentiasa memberi panduan dan petunjuk pada siapa yang dikehendaki-Nya, dan percayalah sesiapa yang 'dikehendaki-Nya' itu adalah sebenarnya 'SETIAP MAKHLUKNYA' (Muslims or even Non-Muslims) kerana setiap ciptaan dan kejadian, di setiap saat. itu adalah petunjuk, buat mereka yang berfikir. Namun, sentiasa kah kita berfikir tentang "PETUNJUK" itu? Mungkin tidak. Bak kata lirik lagu Mestica (Destinasi Cinta) ;

"Destinasi Cinta yang ku cari, sebenarnya terlalu hampir 
Hanya kabur kerana dosa, di dalam hati"

Kerana dosa.

Namun, ketahuilah bahawa Allah itu Maha Pengampun. Kerana itu, belajar lah dari sekolah kehidupan. "KEHIDUPAN ANDA ADALAH SEKOLAH ANDA" sendiri.

Percayalah kata hati kita, selagi akal tidak cuba menipu.
Apalah salahnya air mata kalau itulah yang akhirnya mendekatkan kita kepada-Nya.
Mengapa mengeluh sakit yang dirasa kalau itu mengurangkan dosa-dosa yang menggunung.
Sedarkah ada kala dibiarkan kekosongan dihati, untuk kita isi dengan kebahagiaan abadi?

Kita belajar, PENGALAMAN itulah CIKGUNYA.
Melalui KESILAPAN, kita MENGINGATINYA.
PERBAIKI kekurangan, itulah TUJUANNYA.
Menghadapi UJIAN, menentukan KEJAYAAN KITA.
AKHIRAT kelak, itulah DESTINASINYA.

Sunday, 10 June 2012

Motivation of YM Raja Shamri Raja Husin

Hello Assalamualaikum.... :)


It just somehow I cannot sleep thinking deep, about something, something that I don't even know is it going to be right. Let's just forget about it.

WELL haha this is so me you know, always told other people that I've been thinking of something but never tell what is it really, or I would just tell it half way, pfft huhu I guess people would get annoyed when I always kept them wondering.


Okey, stop.
Exam is just around the corner you know. Hm, tak berapa nak prepare sangat lagii pun ni ADOII.
Ok forget about me. Panjang pula membebel.

Em actually, I just wanna share with you all some of my notes on a Motivation Program that other commitee and I have been organised in Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Sendayan, Seremban on 20th May 2012. Huhu the note is in Malay therefore I would just post it in Malay. Is it ok to post it in point form? These might be useful to you.. or must be.


BENGKEL MOTIVASI INSAN CEMERLANG
ANJURAN JAKSA KUO 2011/2012
(RAHAZILAH RAHMAN)

TARIKH : 20/05/2012
TEMPAT : SMK SERI SENDAYAN
PENCERAMAH : YANG MULIA RAJA SHAMRI RAJA HUSIN
(Lets call him Abang Raja)
MODUL 1

1) Tips mudah bangun pagi (mesti tak mengantuk) ;
- Baca 4 ayat terakhir Surah Al-Kahfi sebelum tidur.

 "P/S: It really works! Mesti amalkan!"
 "Tambahan lagi waktu pagi adalah waktu yang paling besar pintu rezeki terbuka so  janganlah  amalkan tidur pagi ni malah banyakkan amalan yang baik-baik contohnya membaca Al-Quran dan belajar."

2) Bentuk personaliti orang berjaya ;
- Berpakaian kemas dan bersih mengikut personaliti kejayaan yang kita inginkan.
- Berjalan laju, tetap dan bertenaga
- Jaga adab bercakap " jangan ketawa besar-besar, terjerit-jerit, terkinja-kinja, huhu"
- Jaga diri (JANGAN JADI BARANG YANG MURAH)
"Ada macam-macam lagi personaliti orang berjaya yang kita patut contohi dan bentukkan dengan trademark kita sendiri"

3) Makan sedikit (SEDERHANA) ;
- Makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang. Tak mengapa dibuang kalau kenyang. Tapi sentiasa berpada waktu ambil makanan.
- Baca “ BismillahhirRahmanirRahim” sebelum makan apa sahaja. Malah dalam apa saja yang baik yang kita lakukan
" Bila kita biasa buat sesuatu kerja tanpa dimulakan dengan 'Bismillah' , makanya c, akan sentiasalah durjana syaitan menemani setiap perbuatan kita, so nya itulah yang jadi makan tak kenyang, apa yang di buat serba tak kena, sebab syaitan makan sekali, hendakkah anda makan dengan syaitan? Jadi, bacalah 'Bismillah' :)

4) Jangan suka mengadu domba ;
- Jangan suka mengeluh dihadapan sesiapa pun. Mengadu pada Allah. Bagaimana susah pun keadaan yang kita hadapi, yakin Allah pasti akan membantu.

5) Baik dengan guru ;
-Berbakti dan selalu tolong cikgu
- Selalu bertanya
-Minta didoakan guru

6) Kuat fizikal dan mental ;
- Jangan mudah putus asa

7) Menerima kekurangan diri ;
- Pedulikan apa orang kata pada/tentang kita

8) Jangan pergunakan hak yang diamanahkan ;
- Biasiswa yang diterima jangan digunakan untuk perkara yang tak berfaedah

" Tambahan Abang Raja masa akhir Modul 1 ni, beliau menyatakan bahawa sifat dan personaliti seseorang insan tu terbentuk pada saat malam pertama ibu dan bapa tu lagi, haaaaa so jangan main- main dengan malam pertama tahu, haha. Sebab tu lah yang menentukan siapa anak-anak kita nanti, theee..
Sebelum di sentuh, bawak-bawaklah

  • Solat Sunat Taubat+Solat Sunat Hajat dan berdoa pada Allah semoga diberkati rumahtangga dan melahirkan anak yang berjaya.
  • Dan mulakan dengan Assalamualaikum, ehem ehem, hahah suka hati kau lah "




MODUL 2
BERSYUKUR DENGAN SEGALA NIKMAT YANG ALLAH BERIKAN
-Nescaya Allah akan tambah nikmat

1) Solat 5 waktu jangan pernah ditinggalkan, itu paling penting.

2) Jangan menyampuk atau ambil kesempatan (sia-siakan) waktu pembelajaran.

3) Muhasabah akan segala musibah yang telah berlaku
- Contoh : Tsunami Acheh dll.
"Terlalu banyak bencana yang berlaku pada masa kini seharusnya menjadi pengajaran buat kita. Tapi malangnya masih ada yang tak merasa hukuman yang Allah berikan apabila kita melupakan segala nikmat-Nya. Malah makin angkuh dan mementingkan segala keduniaan dan keseronokan. Siapa tahu suatu masa bencana itu akan terjadi pada kita? "
4) Sentiasa fikir-fikirkan apa salah kita dan perbaikilah kesilapan diri
"Allah itu kan Maha Pengampun?"
5) Dekati perkara yang baik – baik. Dekati orang yang baik-baik pun akan mendekatkan AURA-AURA yang baik tu pada kita. Dan halangilah rumah kita dari pengaruh buruk dan jahat.

#Memakai langsir dalam rumah adalah sunat untuk menghindari pengaruh buruk atau kejahatan yang terdapat di luar rumah.


6) Syukuri diri sendiri. Ya kan saja bila ada orang mengata kita, lama-lama diamlah tu.

-By the time Modul 2 ni tamat, tibalah waktunya makan tengah hari dan waktu Zohor. Jadi adalah tambahan nasihat dari Abang Raja;
 “Battery” iblis FULL pada waktu TENGAH HARI, MAGHRIB DAN TENGAH MALAM. Jadi, berhati-hati dan banyak ingat Allah. Dan banyakkan amalan di waktu Maghrib dan Tengah Malam."
- And finally Abang Raja shows us his contributions to one of the PETRONAS's advertisement about,
“JALAN MESTI KE DEPAN , JANGAN KE BELAKANG”


"Then I came to think, Abang Raja, you are SOMETHING"




MODUL 3
PELAJAR YANG CEMERLANG SERBA BOLEH
" Dalam Modul 3 ni Abang Raja share with us "Latihan Tangan Menyeimbangkan Kanan dan Kiri Otak" . How can I show you the way? huhu latihan tangan tersangatlah berkesan kalau kita amalkan dengan konsisten dan mahir. Okey mungkin ada video dari YouTube yang boleh saya kongsi;

-Otak perlu berhubung dan balance
- Otak kanan aktif : Bijak dalam bacaan
-Otak kiri aktif : Bijak dalam kiraan.

Dua-dua bahagian otak perlu aktif untuk menjadi insan yang serba boleh
[KAEDAH MENGAKTIFKAN KEDUA-DUA BAHAGIAN OTAK]

HAHA hamekk kau bila dia buat laju-laju boleh pening kau jahh, that is for expert one though, for staters buat lah slow-slow dulu. Huhu one of the effect after doing this is that we'll feel dizzy at the back of our head that shows our brain have been activated to be balance. 

Latihan Tangan ni boleh dimahirkan dengan iringan lagu dan Abang Raja syorkan ;
- Lagu “Dance of Sarasubati” by Kitaro.


"Apa lagi, download lagu tu sekarang dan ikutlah cara Abang Raja, huhu."




"And last but not least, theseee are the things that very very very important for us Muslims should do to;

To ask ALLAH for His blessings towards our succesfullness of life"


BACAAN DAN DOA YANG DIAMALKAN UNTUK BERJAYA 

  • Sebaik keluar rumah hendak pergi kelas baca ;

“Bismillahi Tawakkaltu ‘alAllah, La Ilaha IlAllah Muhammadun Rasullullah”
  •  Baca Surah Yassin selepas Subuh
  • Sebelum tidur baca ;

-Surah Al-Rahman
-Suarah Al- Fatihah
-Surah Al- Kahfi
  •  Solat Hajat setiap malam

“NIAT BERDOA HANYA UNTUK MENGHARAPKAN KEREDHAAN ALLAH”
-MAKA ALLAH AKAN MEMBERI KEBERKATAN DUNIA DAN AKHIRAT-
InsyaAllah.

"Abang Raja kata: Graduate ni memang bukan lah susah, semua pun boleh, tapi..


GRADUATE LAH
DENGAN SELENDANG DI DADA
..InsyaAllah..



Congratulations to Rahazilah Rahman, (I call her My Lovely Kak Raha, and she's so cuteee, thee) , for a succesfully organized program, and very usefull to others especially for those who are still in the field of STUDIES. And I am sorry if there're not much commitment from me as a TKP due to other program :( and I regret it myself hm.

More about Abang Raja, he is a MOTIVATOR of Golden Minds Consultants Company.
One thing that I would say to describe him is, "SPECIAL", in some way :) .
Why? His level of confidential is "Marvellous, Excellent" Yeahh haha such that it could hide all of his disability.
You should just checkidaaaaaaaut by yourself. He is funny too haha.
To get other information and advices from him lets stalk Abang Raja.


I guess that's just all. Thank You :)
Assalamualaikum.




Somebody that I Used to Know




Now and then I think of when we were together
Like when you said you felt so happy you could die
Told myself that you were right for me
But felt so lonely in your company
But that was love and it's an ache I still remember

You can get addicted to a certain kind of sadness
Like resignation to the end, always the end
So when we found that we could not make sense
Well you said that we would still be friends
But I'll admit that I was glad that it was over

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and that feels so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Now you're just somebody that I used to know
Now you're just somebody that I used to know

Now and then I think of all the times you screwed me over
But had me believing it was always something that I'd done
And I don't wanna live that way
Reading into every word you say
You said that you could let it go
And I wouldn't catch you hung up on somebody that you used to know

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and that feels so rough
And you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know





UNIQUE!

 I really loves this version of cover (",)

video

Sunday, 27 May 2012

PAST



LET BY GONE BE BY GONE

Is it?